1. Η Αθήνα είναι η πρωτεύουσα και η μεγαλύτερη πόλη της Ελλάδας, είναι μια από τις παλαιότερες πόλεις του κόσμου, με την καταγεγραμμένη ιστορία της να εκτείνεται περίπου 3.400 χρόνια. Βικιπαίδεια

TO BHMA TOY ΠΟΛΙΤΗ

TO BHMA TOY ΠΟΛΙΤΗ
............................................................................................................με καθημερινή ενημέρωση
Powered By Blogger

Σάββατο 6 Οκτωβρίου 2018

Οι αστικές συγκοινωνίες σε ιδιώτες με τροπολογία που η κυβέρνηση έφερε νύχτα στη Βουλή!

    Κοινωνία, Καθημερινά     

Μια ακόμα πράξη ιδιωτικοποίησης εκτέλεσε ο Υπουργός Μεταφορών Χρ. Σπίρτζης στις αστικές συγκοινωνίες της Αθήνας. Με τροπολογία [1] που πέρασε από την Βουλή στις 3 Οκτωβρίου, επιτρέπεται πλέον στα ΚΤΕΛ και άλλες ιδιωτικές εταιρίες να εκτελούν δρομολόγια (τοπικά και αστικά) σε περιοχές που μέχρι σήμερα απαγορευόταν,καθώς το έργο των αστικών επιβατικών μεταφορών ανήκε αποκλειστικά στον δημόσιο ΟΑΣΑ και τις θυγατρικές του ΟΣΥ (λεωφορεία, τρόλεϊ Αθήνας) και ΣΤΑΣΥ (μετρό, ηλεκτρικός, τραμ).
~~~~~~~~~~
Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, συνέχισε την πολιτική της τραγικής υποχρηματοδότησης των αστικών συγκοινωνιών της Αθήνας που έχει οδηγήσει σε κατάρρευση την ΟΣΥ (λεωφορεία & τρόλεϊ) με οχήματα που εκρήγνυνται οι κινητήρες τους τους καλοκαιρινούς μήνες και κάνουν πατινάζ στην άσφαλτο τις βροχερές μέρες του χειμώνα λόγω των φθαρμένων ελαστικών, με χειρόφρενα που λύνονται μόνα τους και πόρτες που ανοίγουν χωρίς να πατήσουν το κουμπί οι οδηγοί και με συνολική μείωση των δρομολογίων κατά 50% σε σχέση με πριν 7 χρόνια.
Επιπλέον η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ άφησε τη διαχείριση του ηλεκτρονικού εισιτηρίου στα χέρια ιδιωτών και όλη την καθαριότητα στους εργολάβους –παρά τις τηλεοπτικές υποσχέσεις που έκανε στις εργολαβικές καθαρίστριες– ενώ έβαλε λουκέτο στο μεγαλύτερο αμαξοστάσιο λεωφορείων της ΟΣΥ (αμαξοστάσιο Ελληνικού) και το παρέδωσε στο Λάτση.
Τώρα η κυβέρνηση παραδίδει ολόκληρα κομμάτια του συγκοινωνιακού έργου σε ιδιώτες. Και όσο το έργο της ΟΣΥ θα συρρικνώνεται λόγω του κυβερνητικού σαμποτάζ (γιατί μόνο σαμποτάζ μπορεί να χαρακτηριστεί η πολιτική της υποχρηματοδότησης και οι επιλογές διευθυντών και διευθυνόντων συμβούλων με βάση κομματικά και όχι αξιοκρατικά κριτήρια που έκαναν τόσο οι σημερινοί όσο και οι προηγούμενοι κυβερνώντες) τόσο θα μεγαλώνει το κομμάτι της πίττας που παίρνουν οι ιδιώτες.
~~~~~~~
Η τροπολογία προβλέπει πως οι ιδιώτες θα υπογράφουν συμβάσεις με τον ΟΑΣΑ και πώς τα τοπικά και αστικά δρομολόγια που θα εκτελούν, θα εντάσσονται στο σχεδιασμό του ΟΑΣΑ και θα αποτελούν οργανικό κομμάτι αστικών επιβατικών μεταφορών της Αθήνας – που μέχρι σήμερα ήταν αποκλειστικά έργο των δημόσιων θυγατρικών εταιριών του ΟΑΣΑ, δηλαδή της ΟΣΥ και της ΣΤΑΣΥ.
Όλα δείχνουν ότι σταδιακά και όταν θα προχωρήσει και η πώληση της ΣΤΑΣΥ στους Ιταλούς (ή άλλους ενδιαφερόμενους) ο ΟΑΣΑ θα καταλήξει να είναι απλά ο δημόσιος οργανισμός που συντονίζει το έργο των ιδιωτικών εταιριών που παρέχουν συγκοινωνιακό έργο στην Αθήνα.
~~~~~~~
Όσο για την Θεσσαλονίκη και τον ΟΑΣΘ, ο Χρ. Σπίρτζης εξήγγειλε πολλές φορές πως θα κάνει τον ΟΑΣΘ δημόσιο, βάζοντας τέλος στο πάρτι εκατομμυρίων των ιδιωτών μετόχων του.
Η «κρατικοποίηση» του ΟΑΣΘ δεν προχώρησε ποτέ. Αντιθέτως με την τροπολογία της 3ης Οκτώβρη μπαίνουν περισσότεροι ιδιώτες στο «παιχνίδι» των αστικών επιβατικών μεταφορών της Θεσσαλονίκης.
Κρίμα τα «ξενύχτια» του κυρίου Παππά που εργάζονταν «αμισθί» όπως δήλωνε για την κοινωνικοποίηση των συγκοινωνιών της συμπρωτεύουσας. Τελικά η κυβέρνηση του φέρνει και νέους ιδιώτες.
~~~~~~~~~~~
Η είσοδος ιδιωτών στο έργο των δημόσιων αστικών συγκοινωνιών είχε προαναγγελθεί από τον Χρ. Σπίρτζη ήδη από τον Φλεβάρη. Ο Υπουργός ξεκίνησε τότε την ομιλία του στη Βουλή λέγοντας πως «θα πάμε σε άλλη εποχή για τις δημόσιες συγκοινωνίες της πρωτεύουσας».
Η Ανεξάρτητη Παρέμβαση (η συνδικαλιστική παράταξη στην ΟΣΥ στην οποία συμμετέχει το «Ξ») είχε από τότε καταγγείλει πως αυτή η «άλλη εποχή» σημαίνει ιδιωτικοποίηση[2] και πώς σ’ αυτά τα σχέδια φρένο μπορούν να βάλουν μόνο οι κινητοποιήσεις.
Ωστόσο τα σωματεία του χώρου και βασικά τα σωματεία της ΟΣΥ –της οποίας το έργο πλήττεται άμεσα από την συγκεκριμένη τροπολογία– επιλέγουν για μια ακόμα φορά την απραξία.
Στο μεγαλύτερο σωματείο του χώρου, το «Συνδικάτο Εργαζομένων ΟΑΣΑ» όπου είναι μέλη γύρω στους 4.000 εργαζόμενους, οι παρατάξεις ΜΕΤΑ (ΣΥΡΙΖΑ), ΔΑΚΕ (ΝΔ), ΠΑΣΚΕ (ΠΑΣΟΚ), κ.α. βγάζουν πύρινους λόγους και στη συνέχεια …κρύβονται, όπως κάνουν πάντα. Γιατί οι παρατάξεις του κυβερνητικού συνδικαλισμού ποτέ δεν κοίταξαν το συμφέρον της δημόσιας αστικής συγκοινωνίας και των εργαζομένων. Αντιθέτως το μόνο που τους ενδιέφερε και τους ενδιαφέρει είναι οι καρέκλες τους και τα συμφέροντα των κομμάτων που υπηρετούν. Κι όσο αυτοί έχουν την πλειοψηφία στο σωματείο κανένας αγώνας δεν θα δοθεί για την διάσωση της δημόσιας αστικής συγκοινωνίας.

Το Άρθρο της Ημέρας

Αποστόλης Κασιμέρης
05/10/2018

____________
https://www.hellenicparliament.gr/UserFiles/bbb19498-1ec8-431f-82e6-023bb91713a9/10842385.pdf

https://anexapar.wordpress.com/2018/02/01/πίσω-από-τις-δηλώσεις-για-σαμποτάζ-έκρ/#more-1265

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΕΙΔΗΣΕΙΣ