1. Η Αθήνα είναι η πρωτεύουσα και η μεγαλύτερη πόλη της Ελλάδας, είναι μια από τις παλαιότερες πόλεις του κόσμου, με την καταγεγραμμένη ιστορία της να εκτείνεται περίπου 3.400 χρόνια. Βικιπαίδεια

TO BHMA TOY ΠΟΛΙΤΗ

TO BHMA TOY ΠΟΛΙΤΗ
............................................................................................................με καθημερινή ενημέρωση
Powered By Blogger

Πέμπτη 24 Μαΐου 2012

Αθήνα είναι η ιστορική πρωτεύουσα της Ευρώπης... ποιας Ευρώπης;;;


Η Αθήνα είναι η ιστορική πρωτεύουσα της Ευρώπης, με μακρά ιστορία, που χρονολογείται από τον πρώτο οικισμό της νεολιθικής εποχής. Στο 5 ου αιώνα π.Χ. (ο «Χρυσός Αιώνας του Περικλή») - το αποκορύφωμα της μακράς, συναρπαστική ιστορία της Αθήνας - οι αξίες της πόλης και του πολιτισμού απέκτησε παγκόσμια σημασία. Με τα χρόνια, μια πληθώρα των κατακτητών κατέλαβαν την Αθήνα, και στήθηκε μοναδικά, υπέροχα μνημεία - ένα σπάνιο ιστορικό παλίμψηστο. Το 1834, έγινε η πρωτεύουσα του σύγχρονου ελληνικού κράτους και σε δύο αιώνες από τότε έχει γίνει ένα ελκυστικό σύγχρονο μητροπολιτικό κέντρο με απαράμιλλη γοητεία.

Ένα μεγάλο μέρος του ιστορικού κέντρου της πόλης έχει μετατραπεί σε πεζόδρομο 3-χιλιόμετρα (το μεγαλύτερο στην Ευρώπη), που οδηγεί στα μεγάλα αρχαιολογικούς χώρους(«αρχαιολογικό πάρκο»), την ανακατασκευή - σε μεγάλο βαθμό - το αρχαίο τοπίο.
Γύρω από την Ακρόπολη
Η περιήγηση ξεκινά από το ναό του Ολυμπίου Διός (6 ος αι. π.Χ.), ένα από τα μεγαλύτερα της αρχαιότητας και κοντά Πύλη του Αδριανού (131 μ.Χ.), η οποία αποτελεί τη συμβολική είσοδο της πόλης. Από εκεί, περπατώντας κατά μήκος οδού Διονύσου Areopaghitou (στη νότια πλευρά της Ακρόπολης), περνάτε το αρχαίο Θέατρο του Διονύσου (5 ος  αι. π.Χ.), όπου τα περισσότερα από τα έργα του Σοφοκλή, Ευριπίδη, Αριστοφάνη, ο Αισχύλος και έγιναν.Συνεχίζοντας, θα φτάσετε στα ερείπια του Ασκληπιείου (5 ος αι. π.Χ.) και τη Στοά του Ευμένους (2ος αι. π.Χ.) και από εκεί το Ωδείο του Ηρώδου του Αττικού, που χτίστηκε το 161 μ.Χ. και είναι σήμερα ο χώρος του παραστάσεις του Φεστιβάλ Αθηνών.
Από εκεί μπορείτε να ανεβείτε από τον ιερό βράχο της Ακρόπολης, η θέση ορισμένων από τα σημαντικότερα αριστουργήματα της παγκόσμιας αρχιτεκτονικής και της τέχνης, η πιο γνωστή των οποίων είναι ο ναός του Παρθενώνα. Εκτός από αυτό, επίσης εντυπωσιακό είναι τα Προπύλαια, ο ναός της Αθηνάς Νίκης και του Ερεχθείου, ενώ δεν πρέπει να παραλείψετε μια επίσκεψη στο Μουσείο, που βρίσκεται κοντά στον Παρθενώνα. Επιπλέον, από το βράχο έχετε μια εντυπωσιακή θέα της πόλης.
Μόνο 300 μέτρα μακριά από τον ιερό βράχο της Ακρόπολης βρίσκεται το εντυπωσιακό νέο Μουσείο της Ακρόπολης , ένα από τα πιο σημαντικά σύγχρονα έργα της αρχιτεκτονικής στην Αθήνα. Είναι κατασκευασμένο από ατσάλι, γυαλί και τσιμέντο και φιλοξενεί 4.000 ευρήματα ανεκτίμητης αξίας από τα μνημεία της Ακρόπολης, που εκπροσωπούν την ιστορία και τη λειτουργία του ως το σημαντικότερο θρησκευτικό κέντρο της αρχαίας Αθήνας.
Κατεβαίνοντας από την Ακρόπολη θα φτάσετε στο Αρείου Πάγου, το αρχαιότερο δικαστήριο του κόσμου. Απέναντι από το λόφο του Φιλοπάππου είναι, με τα όμορφα πλακόστρωτα δρομάκια της και το ρωμαϊκό μνημείο με το ίδιο όνομα στην κορυφή του, ενώ πολύ κοντά είναι η Πνύκα, όπου οι πολίτες της αρχαίας Αθήνας που χρησιμοποιείται για να συγκεντρώσει και να ασκούν τα δημοκρατικά τους δικαιώματα. 
Περπατώντας κατά μήκος μακρύτερα στον πεζόδρομο φτάσετε στην Αρχαία Αγορά, που ήταν το εμπορικό, πολιτικό και θρησκευτικό κέντρο της αρχαίας Αθήνας. Μια επίσκεψη στον αρχαιολογικό χώρο θα σας δώσει την ευκαιρία να εξοικειωθούν με τη λειτουργία της κλασικής αθηναϊκής δημοκρατίας.
Από εκεί, μέσω της οδού Ερμού, θα φτάσετε στο Κεραμεικό, το μεγαλύτερο νεκροταφείο της αρχαίας πόλης, με εντυπωσιακά γλυπτά και επιτύμβιες στήλες τάφος. Ο ποταμός Ηριδανός, ιερό κατά την αρχαιότητα, διασχίζει τον αρχαιολογικό χώρο. 
Ωστόσο, ξενάγηση μαγευτική Αθήνα δεν περιορίζεται μόνο σε αυτά τα μοναδικά αρχαιολογικά μνημεία.
Πλατεία Μοναστηρακίου
Γύρω από τις γειτονιές του ιστορικού κέντρου
Ο "πυρήνας" του ιστορικού κέντρου είναι η γειτονιά της Πλάκας (στην ανατολική πλευρά της Ακρόπολης), η οποία κατοικείται χωρίς διακοπή από την αρχαιότητα. Όταν περπατάτε μέσα από τα στενά δαιδαλώδη δρομάκια με επένδυση από σπίτια και αρχοντικά από την εποχή της Τουρκοκρατίας και η νεοκλασική περίοδο (19 ος αι.), θα έχετε την εντύπωση ότι ταξιδεύεις με μια "μηχανή του χρόνου". Θα αντιμετωπίσετε αρχαία μνημεία, όπως το Μνημείο του Λυσικράτη, που χτίστηκε από έναν πλούσιο χορηγό θεατρικές παραστάσεις, η Ρωμαϊκή Αγορά με την περίφημη «Πύργος των Ανέμων" (1 ος αι. π.Χ.) και της Βιβλιοθήκης του Αδριανού (132 μ.Χ.), δεκάδες μεγαλύτερες και μικρότερες εκκλησίες, αληθινά αριστουργήματα της βυζαντινής τέχνης και αρχιτεκτονικής, καθώς και κατάλοιπα της οθωμανικής περιόδου (Fetihie Τζαμί, Τζαμί Τζισταράκη, το χαμάμ κοντά στον Πύργο των Ανέμων, η μουσουλμανική σχολή, et al.).Υπάρχουν επίσης μερικά ενδιαφέροντα μουσεία (Λαϊκής Τέχνης, Ελληνικής Παιδικής Τέχνης, Λαϊκών Μουσικών Οργάνων, Φρυσίρα Πινακοθήκη, κλπ.), πολλές γραφικές ταβέρνες, καφετέριες, μπαρ, καθώς και καταστήματα με σουβενίρ και παραδοσιακά ελληνικά προϊόντα.
Συνεχίζοντας από την Πλάκα φτάσετε στο Μοναστηράκι, ένα χαρακτηριστικό της περιοχής «παλαιών» Αθήνα, με τα στενά δρομάκια και τα μικρά κτίρια, όπου η παραδοσιακή παζάρι της πόλης (Yousouroum) πραγματοποιείται. Κοντά σε αυτό είναι η περιοχή του Ψυρρή, μια παραδοσιακή γειτονιά που κατά τα τελευταία χρόνια έχει εξελιχθεί σε ένα από τα πιο σημαντικά «κέντρα» της νυχτερινής ζωής της πόλης, με δεκάδες μπαρ, ταβέρνες, ουζερί, club, κλπ.
Ωστόσο, η "καρδιά" του ιστορικού κέντρου είναι η παραδοσιακή εμπορική γειτονιά, με περισσότερα από 2.500 καταστήματα όλων των ειδών, η οποία απλώνεται πάνω από τους δρόμους γύρω από την οδό Ερμού (πιο γνωστό εμπορικό δρόμο της πόλης). Η δυτική «σύνορα» της περιοχής είναι η οδός Αθηνάς, όπου το εμπόριο τροφίμων είναι συγκεντρωμένη, θυμίζει έντονα τη Μέση Ανατολή. Εδώ βρίσκονται, μεταξύ άλλων, τα νεοκλασικά αρχοντικά του Δημαρχείου, η Δημοτική Αγορά (όπου το κρέας, ψάρι και λαχανικά πωλούνται) και ευρύχωρη πλατεία Κοτζιά.
Εντός των ορίων του ιστορικού κέντρου της Αθήνας »είναι επίσης οι γραφικές γειτονιές του Μακρυγιάννη (κοντά στην Ακρόπολη, όπου το νέο Μουσείο της Ακρόπολης βρίσκεται), Άνω Πετράλωνα, Θησείο (όπου θα βρείτε μικρά ενδιαφέροντα μουσεία και δεκάδες καφετέριες, μπαρ και εστιατόρια) , Κεραμεικού και του Μεταξουργείου, καθώς και η περιοχή Γκάζι, με τις πρώην έργα φυσικού αερίου, που τώρα έχουν μετατραπεί σε πολιτιστικό κέντρο του Δήμου Αθηναίων («Τεχνόπολις»).
Κέντρο
Σύνταγμα και την Ομόνοια είναι οι κύριες κεντρικές πλατείες της πόλης? Που συνδέονται με την οδό Σταδίου και Πανεπιστημίου λεωφόρο, κατά μήκος του οποίου μερικά από τα πιο όμορφα νεοκλασικά της πόλης κτίρια έχουν ανεγερθεί. Κυριαρχούν Σύνταγμα Squareis την ελληνική κτίριο του Κοινοβουλίου και μπροστά του το Μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη, που φρουρείται από τους Εύζωνες με παραδοσιακή φορεσιά. Από αυτή την πλατεία ξεκινά η πανέμορφη Εθνικός Κήπος (40 στρέμματα), νότια του οποίου βρίσκεται το εντυπωσιακό Ζάππειο Μέγαρο (1874-1888). Από εκεί μπορείτε να συνεχίσετε προς το Προεδρικό Μέγαρο (1897) και από εκεί στον Παναθηναϊκό (Καλλιμάρμαρο) Στάδιο, όπου έγιναν οι πρώτοι Ολυμπιακοί Αγώνες της σύγχρονης ιστορίας διεξήχθησαν (1896). Από εκεί, διασχίζοντας την περιοχή Μετς, ο δρόμος που οδηγεί στην Α 'Νεκροταφείο, το παλαιότερο στην Αθήνα, ουσιαστικά μια εξωτερική οθόνη με ένα γλυπτό του πλούτου υπέροχη μνημειακή επιτύμβιες στήλες από μερικούς από τους σημαντικότερους γλύπτες του 19 ου και 20 ου αιώνα .
Από την πλατεία Ομονοίας ξεκινά Πατησίων, ένα πολυσύχναστο δρόμο με ενδιαφέροντα κτίρια, μεταξύ των οποίων είναι τα νεοκλασικά αρχοντικά της Πολυτεχνικής Σχολής και το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, το οποίο κατατάσσεται μεταξύ των κορυφαίων μουσείων στον κόσμο και φιλοξενεί σπάνιους θησαυρούς τέχνης από τη Νεολιθική εποχή μέχρι και τη ρωμαϊκή περίοδο. Κοντά στο μουσείο είναι η περιοχή Εξαρχείων, ένα γοητευτικό και πολύ ζωντανή γειτονιά, παραδοσιακό σημείο συνάντησης και φιλοξενεί πολλούς φοιτητές και καλλιτέχνες. Από τα Εξάρχεια, που διέρχονται από τη γειτονιά Νεάπολη, μπορείτε να ανεβείτε στο λόφο κατάφυτο Λυκαβηττού. Από την κορυφή του έχετε θέα όλη την πόλη, σε όλη τη διαδρομή προς τη θάλασσα. Από την άλλη πλευρά του λόφου είναι η γειτονιά Κολωνακίου, του οποίου τα όρια είναι Λεωφόρος Βασιλίσσης Σοφίας, ένα από τα πιο μεγαλοπρεπή δρόμους της Αθήνας με τα όμορφα κτίρια, πολλά μουσεία (Κυκλαδικής Τέχνης, Μπενάκη, Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο, το Πολεμικό Μουσείο, Εθνική Πινακοθήκη) και χώρων πρασίνου. Στο Κολωνάκι, η οποία θεωρείται η πιο "αριστοκρατική" περιοχή του κέντρου της Αθήνας, θα βρείτε πολλά καταστήματα που πωλούν ακριβά εμπορικά σήματα και υψηλή ραπτική, μοντέρνα εστιατόρια, μπαρ και καφετέριες, ενώ αξίζει να κάνετε μια βόλτα μέσα από την κεντρική δρόμους με αρτ ντεκό τους, αρτ νουβό και interbellum κτίρια. 
Εκπληκτική θέα πάνω από την Αθήνα
Χάρη στην πλούσια μορφολογία της Αθήνας έχει πολλά μέρη όπου μπορείτε να θαυμάσετε την καταπληκτική πανοραμική θέα της πόλης. Ρομαντικό ή όχι, αφήστε τον εαυτό σας να γοητευτεί από τον αθηναϊκό τοπίο όπως φαίνεται από τα ανωτέρω.
Μαρίνα Φλοίσβου
Γύρω προάστια
Τα νότια προάστια, που βρίσκεται στην ακτή του Σαρωνικού, αναψυχής και πολιτιστικού πάρκου, έχει ήδη προγραμματιστεί, η οποία περιλαμβάνει τις υπάρχουσες αθλητικές εγκαταστάσεις. Προσφέρουν πολλές ευκαιρίες να κάνετε μια βόλτα κατά μήκος της παραλίας, ενώ θα βρείτε επίσης πολλές όμορφες οργανωμένες και ελεύθερες παραλίες, μεγάλα εμπορικά κέντρα και τα νυχτερινά κέντρα (κυρίως το καλοκαίρι). Στο προάστιο Μαρούσι (βόρεια του κέντρου) είναι οι εγκαταστάσεις του Ολυμπιακού Αθλητικού Κέντρου της Αθήνας, όπου η πλειοψηφία των αθλητικών εκδηλώσεων πραγματοποιήθηκαν κατά τη διάρκεια του 2004 Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας. Κηφισιά (βόρεια του Αμαρουσίου), είναι επίσης αξίζει να επισκεφθείτε, με όμορφες βίλες και τα εντυπωσιακά αρχοντικά.
Επιπλέον, αν επιθυμούν να εγκαταλείψουν το κέντρο πίσω σας, μπορείτε να επισκεφθείτε, μεταξύ άλλων, η γειτονική πόλη του Πειραιά, το λιμάνι στην Ελλάδα (η οποία αποτελεί σήμερα έναν μεγάλο όμιλο με την Αθήνα), η Μονή Δαφνίου (11 χλμ. Δυτικά), ένα από τα σημαντικότερα βυζαντινά μνημεία της χώρας (12 ος αι.) με μοναδικά ψηφιδωτά, η Μονή Καισαριανής (5 χμ. ανατολικά), το οποίο ιδρύθηκε στις 2 ου αιώνα, ο ναός του Ποσειδώνα (5ος αι. π.Χ.) για την Σούνιο (58 χλμ. νότια), μετά από μια υπέροχη διαδρομή κατά μήκος της ακτής, η περιοχή της μάχης του Μαραθώνα (490 π.Χ.) με τον τάφο του Μαραθώνα, οι αρχαιολογικοί χώροι της Ελευσίνας (23 χιλιόμετρα. δυτικά), του Amphiareion (48 χιλιόμετρα. βορειοανατολικά), της Βραυρώνα (38 χλμ. ανατολικά) και Ραμνούντα (κοντά στο Μαραθώνα), καθώς και τις υπέροχες ορεινούς όγκους γύρω βουνά της Πάρνηθας, της Πεντέλης και Υμηττού, όλα κατάλληλα για πεζοπορία.
Στην Αθήνα και την ευρύτερη περιοχή της Αττικής, θα βρείτε διαμονή σε ξενοδοχείο υψηλών προδιαγραφών, τα σύγχρονα μέσα μεταφοράς, μια ευρεία επιλογή από ευκαιρίες για ψώνια, φαγητό και νυχτερινή ζωή, καλή εξυπηρέτηση, αλλά πάνω απ 'όλα την φιλοξενία και την ζεστασιά των κατοίκων της. Με λίγα λόγια, η Αθήνα είναι μια πόλη που συναρπάζει κάθε επισκέπτη του, κατά τη διάρκεια όλων των εποχών.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΕΙΔΗΣΕΙΣ