1. Η Αθήνα είναι η πρωτεύουσα και η μεγαλύτερη πόλη της Ελλάδας, είναι μια από τις παλαιότερες πόλεις του κόσμου, με την καταγεγραμμένη ιστορία της να εκτείνεται περίπου 3.400 χρόνια. Βικιπαίδεια

TO BHMA TOY ΠΟΛΙΤΗ

TO BHMA TOY ΠΟΛΙΤΗ
............................................................................................................με καθημερινή ενημέρωση
Powered By Blogger

Παρασκευή 16 Νοεμβρίου 2012

Κάθε ημέρα πεθαίνουν περίπου 2.600 πρόωρα παιδιά - Παγκόσμια Ημέρα Προωρότητας - 17 Νοεμβρίου

Δελτίο Τύπου
 
 
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΘΝΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ UNICEF - Ανδρ. Δημητρίου 8 & Τζ. Κέννεντυ 37, 161 21 Καισαριανή
Τηλεφωνικό Κέντρο:  210 72 55 555, Φαξ:  210 72 52 555 210 72 35 555
 
   
   
 
Αθήνα, 16 Νοεμβρίου 2012
 
   
 
Κάθε ημέρα πεθαίνουν περίπου 2.600 πρόωρα παιδιά
 
 
Παγκόσμια Ημέρα Προωρότητας - 17 Νοεμβρίου
 
   
 
 
Η Παγκόσμια Ημέρα Προωρότητας γιορτάζεται φέτος για δεύτερη φορά το Σάββατο 17 Νοεμβρίου. Οι επιπλοκές από πρόωρο τοκετό αποτελούν τη δεύτερη πιο κοινή αιτία θανάτων παιδιών κάτω των πέντε ετών σήμερα. Περίπου 1 εκατομμύριο πρόωρα παιδιά πεθαίνουν κάθε χρόνο από αιτίες που σε μεγάλο βαθμό μπορούν να προληφθούν.
Ο συνολικός αριθμός των θανάτων παιδιών κάτω των πέντε ετών μειώθηκε από 12 εκατομμύρια το 1990 σε 6,9 εκατομμύρια το 2011. Ωστόσο, κατά μέσο όρο περίπου 2.600 πρόωρα παιδιά εξακολουθούν να πεθαίνουν κάθε μέρα.
Δεκαπέντε εκατομμύρια μωρά γεννιούνται πρόωρα κάθε χρόνο. Περίπου το 40% του συνόλου των θανάτων κάτω των πέντε ετών συμβαίνουν κατά τη διάρκεια των πρώτων 28 ημερών της ζωής.
Η πλειονότητα των θανάτων νεογνών προκύπτουν από επιπλοκές που σχετίζονται με τον πρόωρο τοκετό (πριν τις 37 συμπληρωμένες εβδομάδες) ή από επιπλοκές κατά τον τοκετό.
Πάνω από το 60% των πρόωρων γεννήσεων συμβαίνουν στην Αφρική και τη Νότια Ασία, αλλά οι πρόωροι τοκετοί είναι στην πραγματικότητα ένα παγκόσμιο πρόβλημα. Στις χώρες με τα υψηλότερα ποσοστά περιλαμβάνονται η Βραζιλία, η Ινδία, η Νιγηρία και οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής.
Έχουμε τα μέσα για να σώσουμε πάνω από το 75% των πρόωρων βρεφών που πεθαίνουν κάθε χρόνο, με απλές και προσιτές λύσεις. Όπως λέει ο Δρ. Mickey Chopra, Υπεύθυνος του Τομέα Υγείας της UNICEF: «Τα κράτη πρέπει να αναλάβουν δράση για την πρόληψη των θανάτων πρόωρων βρεφών. Αυτό που χρειάζεται είναι καλή φροντίδα για τις γυναίκες κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και του τοκετού, καθώς και η κατάλληλη θεραπεία και φάρμακα για τα νεογνά. Για παράδειγμα, η διαδεδομένη χρήση Προγεννητικών Κορτικοστεροειδών (ANCs) - τα οποία βοηθούν τα νεογνά να αναπνεύσουν - θα μπορούσαν να σώσουν τη ζωή περισσότερων από 400.000 πρόωρων βρεφών κάθε χρόνο.».
Σύμφωνα με σχετική έρευνα για λογαριασμό της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας που δημοσιεύθηκε στο περιοδικο «The Lancet», σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες, ειδικότερα, κατά την περίοδο 1990-2010 υπήρξε αύξηση των πρόωρων γεννήσεων σε ποσοστό 1,5% έως 2,8%. Η μεγαλύτερη αύξηση (2,8%) συνέβη στην Κύπρο, ενώ στην Ελλάδα η αύξηση ήταν 1,9%, στην Αυστρία 2,3%, στην Ισπανία 2,2%, στην Ιρλανδία 2,1%, στην Πορτογαλία 1,9%, στη Γαλλία 1,6% και στη Βρετανία 1,5%. Στις ΗΠΑ η αύξηση ήταν 0,7% (πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ 8/6/2012).
Προκειμένου να επιτευχθούν οι στόχοι της Εκστρατείας «Δέσμευση για την Παιδική Επιβίωση - η Ανανέωση μιας Υπόσχεσης», για τη μείωση της παγκόσμιας κάτω των πέντε ετών θνησιμότητας σε 20 θανάτους ανά 1.000 γεννήσεις το 2035, δραματικές μειώσεις θα πρέπει να γίνουν στη νεογνική θνησιμότητα. Η UNICEF αναλαμβάνει συγκεκριμένες δράσεις για να υποστηρίξει τις προσπάθειες των χωρών να μειώσουν τη βρεφική θνησιμότητα και αντιμετωπίζει τους θανάτους πρόωρων βρεφών ως κύρια αιτία των νεογνικών θανάτων. Ιστορικά δεδομένα και νέες αναλύσεις δείχνουν ότι οι θάνατοι εξαιτίας επιπλοκών κατά τον πρόωρο τοκετό μπορεί να μειωθούν κατά περισσότερο από τρία τέταρτα, ακόμη και χωρίς τη διαθεσιμότητα μονάδας εντατικής θεραπείας νεογνών.
  • Επενδύσεις στη γυναικεία και μητρική υγεία και τη φροντίδα κατά τη γέννηση θα μειώσουν στη μείωση των ποσοστών θνησιγένειας και στη βελτίωση της κατάστασης για τις γυναίκες και τα νεογέννητα μωρά, ειδικά εκείνων που είναι πρόωρα.
  • Ο οικογενειακός προγραμματισμός, καθώς και η βελτίωση της ποιότητας της φροντίδας πριν, στο μεταξύ και κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, μπορεί να βοηθήσουν στη μείωση των πρόωρων γεννήσεων.
Δείτε περισσότερα στην έκθεση Born too Soon για τις παγκόσμιες δράσεις για τις πρόωρες γεννήσεις στο:http://www.who.int/pmnch/media/news/2012/preterm_birth_report/en/index.html
Επίσης, για την Εκστρατεία «Δέσμευση για την Παιδική Επιβίωση - η Ανανέωση μιας Υπόσχεσης» στο:http://unicef.gr/programs/zeroprom.php 
 
   
 
Για πληροφορίες και συνεντεύξεις επικοινωνήστε με τη UNICEF (κ. Ηλίας Λυμπέρης),
τηλ.:  210-7255555 ή  6944-653799
 
   
   
   
 
Η UNICEF είναι για περισσότερο από 65 χρόνια η κορυφαία οργάνωση στον κόσμο που φροντίζει για την υγεία, την εκπαίδευση, τη διατροφή και την προστασία εκατομμυρίων παιδιών σε όλο τον κόσμο. Το έργο της στηρίζεται αποκλειστικά και μόνο σε εθελοντικές προσφορές.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΕΙΔΗΣΕΙΣ